SKIP JOURNEY

The
Journey

Μέσα σε 40 εβδομάδες, μία νέα ζωή έρχετε στον κόσμο. Σε αυτή τη διαδρομή, μία σειρά απο προληπτικούς ελέγχους μας δίνει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εμβρύου.

It's a new-life journey
THE JOURNEY
It's about life.
THE CENTER
Let's meet.
Ιωάννης
Σπηλιόπουλος

Ως ιατρός και αφοσιωμένος πατέρας δίδυμων κοριτσιών, μπορώ να σας πω τι σημαίνει θετική ιατρική εμπειρία για εμένα. Σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή, ευγένεια και σεβασμό που προσέφερα στην ίδια μου τη γυναίκα. Η υπέρμετρη αγάπη στα παιδιά με οδήγησε στον μαγικό κόσμο της εμβρυομητρικής ιατρικής.

Η πολυετής εκπαίδευση μου έμαθε όλα αυτά που ξέρω, η μακροχρόνια εμπειρία μου δίδαξε την ασφάλεια αυτών που δεν ξέρω.

Με ανεξάντλητο μεράκι, καθημερινά αντιμετωπίζω με ασφάλεια και στέκομαι με περηφάνεια απέναντι στο μεγαλείο που λέγεται ζωή.

Στόχος μας δεν είναι να είμαστε απλά οι καλύτεροι, σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση όλων των εγκύων να είναι ανθρώπινη και ιατρικά η καλύτερη.

Αντιμετωπίζουμε όλες τις υποψήφιες μητέρες εξατομικευμένα, προασπίζοντας και τιμώντας τη διαφορετικότητα.

Κοντά σας στη χαρά το καλού αποτελέσματος, δίπλα σας ανθρώπινα σε μια δύσκολη στιγμή.

Σας προσκαλώ προσωπικά, σε μια εμπειρία για την οποία θα αξίζει να χαμογελάτε.

THE JOURNEY TAKE THE TOUR

Δείτε την σταδιακή ανάπτυξη του εμβρύου,
και ενημερωθείτε για το είδος των εξετάσεων ανά εβδομάδα.

Συγγενής λοίμωξη από κυτταρομεγαλοίο(CMV)

Συγγενής λοίμωξη ονομάζεται κάθε λοίμωξη που μεταδίδεται από την μητέρα στο νεογνό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω του πλακούντα.

Ο κυτταρομεγαλοϊός είναι μια κοινή λοίμωξη, η οποία είναι μέρος της οικογένειας των ιών του έρπητα, ένας ερπητοϊός, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μια γυναίκα αν νοσήσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών συμπεριλαμβανομένων σάλιο, σπέρμα, αίμα, ούρα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Μόλις μολυνθεί ένα άτομο, ο ιός παραμένει αδρανής στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ποια είναι η συχνότητα του ευρήματος;

H συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης κυμαίνεται από 0,3 – 2,4% των ζώντων εμβρύων.

Το ποσοστό κάθετης μετάδοσης από την μητέρα διαπλακουντιακά στο έμβρυο είναι 40%, με ένα εύρος 24-75% ανάλογα με την ηλικία κύησης όπου προκύπτει η λοίμωξη.

Χαρακτηριστικά υπερηχογραφικά ευρήματα
  • Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου
  • Μικροκεφαλία
  • Υδροκεφαλία
  • Εγκεφαλικές αποτιτανώσεις
  • Ασκίτης, εμβρυικός ύδρωπας
  • Ολιγάμνιο
  • Υπερηχογενές έντερο
  • Ηπατικές αποτιτανώσεις
  • Ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, κοιλιακές επασβεστώσεις
  • Αναιμία
  • Καταρράκτης

Η πιθανότητα μόλυνσης του εμβρύου είναι ανάλογη της ηλικίας κύησης ενώ η πιθανότητα το έμβρυο να νοσήσει είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας κύησης.

Ηλικία κύησης στη έναρξη της λοίμωξης Πιθανότητα κάθετης μετάδοσης Πιθανότητα εμβρυικής/νεογνικής λοίμωξης
Πρώτο τιμηνο 14% Σοβαρή
Δεύτερο τρίμηνο 29% Μέτρια
Τρίτο τρίμηνο 60% Μικρή
Υπάρχει συσχετισμός με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου ο CMV έχει περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο, ο ιός δεν προκαλεί καμία ζημιά στο έμβρυο. Ωστόσο, εάν μία μεγάλη ποσότητα του ιού μεταδοθεί στο έμβρυο, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει συμπτώματα και συναφείς ανωμαλίες. Περίπου το 90% των βρεφών που γεννιούνται με συγγενή CMV δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα κατά τη γέννηση (ασυμπτωματικά).

Από τα βρέφη που γεννιούνται με συγγενή CMV  και έχουν συμπτώματα κατά τη γέννηση ,  έως και 90% των βρεφών αναπτύσσουν μία ή περισσότερες σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • 25-65% απώλεια ακοής
  • 12-22% προβλήματα όρασης
  • 47-61% νοητική καθυστέρηση
  • 35-49% νευρομυικές διαταραχές
  • 11% σπασμούς
Διερεύνηση
  1. Ανάγκη διαχωρισμού πρωτοπαθούς από δευτεροπαθή λοίμωξη.
  2. Ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων IgG & IgM.
  • IgG θετικα: υποδηλώνουν παλαιά λοίμωξη
  • IgM θετικά: υποδηλώνουν πρόσφατη λοίμωξη. Να σημειωθεί ότι τα IgM αντισώματα μπορεί να παραμείνουν θετικά μέχρι και 12 μήνες μετά το τέλος της οξείας φάσης της πρωτολοίμωξης.
  1. Όταν υπάρχει υποψία πιθανής πρόσφατης λοίμωξης CMV, συνιστάται η διενέργεια μιας ειδικής εξέτασης για να προσδιοριστεί ο χρόνος λοίμωξης.
  • Low avidity <30%: υποδηλώνει  πρόσφατη λοίμωξη του τελευταίου τριμήνου
  • High avidity >60%: υποδηλώνει παλαιά λοίμωξη πέραν του τριμήνου ή δευτεροπαθή λοίμωξη
  1. Η διάγνωση της εμβρυικής λοίμωξης γίνεται με αμνιοπαρακέντηση και έλεγχο του αμνιακού υγρού για παρουσία του ιού. Η αμνιοπαρακέντηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά την έναρξη της λοίμωξης και μετά την 21 εβδομάδα κύησης, δεδομένου ότι χρειάζεται περίπου 6-8 εβδομάδες από την έναρξη της μητρικής λοίμωξης για να εντοπισθεί ο ιος στα ούρα του εμβρύου (αμνιακό υγρό).
Παρακολούθηση στην κύηση

Λιγότερο από 5% των εγκύων θα παρουσιάσουν μη ειδικά για την λοίμωξη συμπτώματα και σημάδια όπως, αρθραλγία, πυρετό, ήπια λεμφαδενοπάθεια και εικόνα λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

Σε γενικές γραμμές μετά τη, πρωτολοίμωξη  της εγκύου, η πλειοψηφία των νεογνών (85-90%) είναι ασυμπτωματικά, 30-40% θα έχουν σημάδια εμβρυικής λοίμωξης και μόνο ένα 10-15% θα αναπτύξουν συμπτώματα, εκ των οποίων το 90% θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές και ένα 20-30% να καταλλήξουν λόγω της λοίμωξης.

Πρόγνωση και έκβαση της  κύησης
  • 80-90% των βρεφών που γεννιούνται με συγγενή CMV δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα κατά τη γέννηση (ασυμπτωματικά).
  • 5-10% θα παρουσιάσουν μετρίου βαθμού συμπτωματολογία (ηπατοσπληνομεγαλία, κυτταροπενία, ηπατίτιδα και περιτονίτιδα εκμηκωνίου).
  • 5-10% θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές (εγκεφαλικές βλάβες, απώλεια ακοής, ψυχοκινητικέςδιαταραχές)

Ένας μικρός αριθμός των βρεφών με ασυμπτωματική συγγενή CMV λοίμωξη μπορεί να αναπτύξει κάποιο βαθμό απώλειας ακοής στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η απώλεια της ακοής μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως πλήρης.
Τα προβλήματα ακοής μπορεί να επηρεάσουν μόνο το ένα αυτί (μονόπλευρη απώλεια ακοής) ή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα δύο αυτιά (αμφοτερόπλευρη απώλεια ακοής).Τα παιδιά με αμφοτερόπλευρη απώλεια ακοής είναι πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα με την ομιλία και την επικοινωνία, καθώς μεγαλώνουν.

Θεραπεία

Δυστυχώς δεν μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης.

Χορηγούμε αντιιικά φάρμακα (Ganciclovir).

Αυτά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη λοίμωξη από CMV, αλλά μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδό της, αλλά σε ποσοστό περίπου 20% παρουσιάζουν τοξικότητα στο αίμα.