SKIP JOURNEY

The
Journey

Μέσα σε 40 εβδομάδες, μία νέα ζωή έρχετε στον κόσμο. Σε αυτή τη διαδρομή, μία σειρά απο προληπτικούς ελέγχους μας δίνει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εμβρύου.

It's a new-life journey
THE JOURNEY
It's about life.
THE CENTER
Let's meet.
Ιωάννης
Σπηλιόπουλος

Ως ιατρός και αφοσιωμένος πατέρας δίδυμων κοριτσιών, μπορώ να σας πω τι σημαίνει θετική ιατρική εμπειρία για εμένα. Σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή, ευγένεια και σεβασμό που προσέφερα στην ίδια μου τη γυναίκα. Η υπέρμετρη αγάπη στα παιδιά με οδήγησε στον μαγικό κόσμο της εμβρυομητρικής ιατρικής.

Η πολυετής εκπαίδευση μου έμαθε όλα αυτά που ξέρω, η μακροχρόνια εμπειρία μου δίδαξε την ασφάλεια αυτών που δεν ξέρω.

Με ανεξάντλητο μεράκι, καθημερινά αντιμετωπίζω με ασφάλεια και στέκομαι με περηφάνεια απέναντι στο μεγαλείο που λέγεται ζωή.

Στόχος μας δεν είναι να είμαστε απλά οι καλύτεροι, σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση όλων των εγκύων να είναι ανθρώπινη και ιατρικά η καλύτερη.

Αντιμετωπίζουμε όλες τις υποψήφιες μητέρες εξατομικευμένα, προασπίζοντας και τιμώντας τη διαφορετικότητα.

Κοντά σας στη χαρά το καλού αποτελέσματος, δίπλα σας ανθρώπινα σε μια δύσκολη στιγμή.

Σας προσκαλώ προσωπικά, σε μια εμπειρία για την οποία θα αξίζει να χαμογελάτε.

THE JOURNEY TAKE THE TOUR

Δείτε την σταδιακή ανάπτυξη του εμβρύου,
και ενημερωθείτε για το είδος των εξετάσεων ανά εβδομάδα.

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση της κύησης και ορίζεται ως υψηλή αρτηριακή πίεση και περίσσεια λευκώματος στα ούρα μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης σε μια γυναίκα που προηγουμένως είχε φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές τόσο για εσάς και το μωρό σας.

Αν έχετε προεκλαμψία, η μόνη θεραπεία είναι ο τοκετός του εμβρύου.

Αιτίες

Η προεκλαμψία ονομαζόταν παλαιότερα τοξιναιμία επειδή πιστεύεται ότι προκαλείται από μια τοξίνη στο αίμα μιας εγκύου γυναίκας. Αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί , αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει τι προκαλεί την προεκλαμψία.

Πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ανεπαρκή ροή αίματος στη μήτρα
 • Βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία
 • Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Κακή διατροφή
 • Άλλες διαταραχές υψηλής πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ταξινόμηση

Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται ως μία από τις τέσσερις παθήσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι άλλες τρεις είναι:

Υπέρταση κύησης
Οι γυναίκες με υπέρταση κύησης έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά όχι περίσσεια λευκώματος στα ούρα τους. Μερικές γυναίκες με υπέρταση κύησης μπορεί τελικά να αναπτύξουν προεκλαμψία.

Χρόνια υπέρταση
Είναι η υψηλή πίεση του αίματος που εμφανίζεται πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης ή διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Συνήθως, η χρόνια υπέρταση προ υπήρχε – αλλά δεν ανιχνεύθηκε – πριν από την εγκυμοσύνη

Προεκλαμψία επάνω σε χρόνια υπέρταση
Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σε γυναίκες που πάσχουν από χρόνια υψηλή πίεση του αίματος πριν από την εγκυμοσύνη που αναπτύσσουν στη συνέχεια επιδείνωση της αρτηριακής πίεσης και πρωτεΐνη στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παράγοντες κινδύνου

Η προεκλαμψία αναπτύσσεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ατομικό ιστορικό προεκλαμψίας
 • Πρώτη εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος για εμφάνιση προεκλαμψίας είναι υψηλότερος κατά την πρώτη εγκυμοσύνη σας.
 • Νέος σύντροφος. Κάθε εγκυμοσύνη με ένα νέο σύντροφο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.
 • Ηλικία. Ο κίνδυνος προεκλαμψίας είναι υψηλότερος για τις έγκυες γυναίκες ηλικίας κάτω των 20 και άνω των 40 ετών.
 • Η παχυσαρκία
 • Η πολύδυμη κύηση. Η προεκλαμψία είναι πιο συχνή στις γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, τρίδυμα.
 • Παρατεταμένο διάστημα μεταξύ των κυήσεων
 • Διαβήτης και διαβήτης κύησης. Οι γυναίκες που αναπτύσουν διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά.
Επιπλοκές

Οι περισσότερες γυναίκες με προεκλαμψία θα γεννήσουνε υγιή μωρά. Η προεκλαμψία είναι σοβαρότερη όσο νωρίτερα εμφανίζεται στην κύηση, με μεγαλύτερο κίνδυνο για εσάς και το μωρό σας. Τοκετός με Καισαρική τομή δεν είναι πάντα απαραίτητος σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει καισαρική τομή, λόγω προωρότητας του εμβρύου.

Οι επιπλοκές της προεκλαμψίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη ροή αίματος προς τον πλακούντα
  Η προεκλαμψία επηρεάζει τις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στον πλακούντα. Εάν ο πλακούντας δεν αιματώνεται σωστά , το έμβρυο μπορεί να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο και λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της εμβρυικής ανάπτυξης, χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό και αναπνευστική δυσχέρεια.
 • Αποκόλληση του πλακούντα
  Η προεκλαμψία αυξάνει τον κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα , όπου ο πλακούντας χωρίζει από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας σας, πριν από τον τοκετό. Σοβαρή αποκόλληση πλακούντα μπορεί να προκαλέσει βαριά αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας και το μωρό σας .
 • HELLP σύνδρομο
  – που σημαίνει αιμόλυση ( καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ) , αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων – το σύνδρομο αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητικό για τη ζωή σας και του μωρού σας. Τα συμπτώματα του συνδρόμου HELLP περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, κεφαλαλγία και άνω δεξιό κοιλιακό άλγος.
 • Εκλαμψία
  Όταν η προεκλαμψία δεν ελέγχεται, μπορεί να επέλθει εκλαμψία – η  οποία είναι ουσιαστικά προεκλαμψία με κρίσεις. Τα συμπτώματα της εκλαμψίας περιλαμβάνουν δεξιό άνω κοιλιακό άλγος, έντονο πονοκέφαλο , προβλήματα όρασης και αλλαγή της νοητικής κατάστασης , όπως μειωμένη εγρήγορση. Η εκλαμψία μπορεί να βλάψει μόνιμα όργανα ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών σας.
 • Καρδιαγγειακή νόσο
  Έχοντας προεκλαμψία μπορεί να αυξήθει ο κίνδυνος μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου.
Συμβολή  υπερήχων στη έγκαιρη διάγνωση

Από τις 12 εβδομάδες κύησης μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό των γυναικών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουνε πρώιμη προεκλαμψία (πριν τις 34 εβδομάδες), μετρώντας με την εξέταση Doppler τη ροή αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της εγκύου.

Η ίδια εξέταση επαναλαμβάνεται στις 22 εβδομάδες (υπερηχογράφημα  Β επιπέδου).

Θεραπεία προεκλαμψίας

Δεδομένου ότι πλημμελής εμφύτευση των αγγείων του πλακούντα είναι η αιτία αποτέλεσμα της οποίας προκαλείται η προεκλαμψία, η μόνη θεραπεία , είναι ο τοκετός.

Γνωρίζουμε ότι κάνοντας screening  για την προεκλαμψία από το πρώτου τρίμηνο, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το 76% των  εγκύων οι οποίες θα αναπτύξουν όψιμη προεκλαμψία (>37 εβδομάδες) και το 43% των εγκύων οι οποίες θα αναπτύξουν πιο επιθετική πρώιμη προεκλαμψία (<34 εβδομάδες).

Οι έγκυες οι οποίες θα κατηγοριοποιηθούν ως υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν προεκλαμψία από το screening του πρώτου τριμήνου, συνιστούμε έγκαιρη προφυλακτική χορήγηση ασπιρίνης 150mg (salospir) πριν την 16η εβδομάδα κύησης και μέχρι την 36η εβδομάδα.