SKIP JOURNEY

The
Journey

Μέσα σε 40 εβδομάδες, μία νέα ζωή έρχετε στον κόσμο. Σε αυτή τη διαδρομή, μία σειρά απο προληπτικούς ελέγχους μας δίνει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εμβρύου.

It's a new-life journey
THE JOURNEY
It's about life.
THE CENTER
Let's meet.
Ιωάννης
Σπηλιόπουλος

Ως ιατρός και αφοσιωμένος πατέρας δίδυμων κοριτσιών, μπορώ να σας πω τι σημαίνει θετική ιατρική εμπειρία για εμένα. Σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή, ευγένεια και σεβασμό που προσέφερα στην ίδια μου τη γυναίκα. Η υπέρμετρη αγάπη στα παιδιά με οδήγησε στον μαγικό κόσμο της εμβρυομητρικής ιατρικής.

Η πολυετής εκπαίδευση μου έμαθε όλα αυτά που ξέρω, η μακροχρόνια εμπειρία μου δίδαξε την ασφάλεια αυτών που δεν ξέρω.

Με ανεξάντλητο μεράκι, καθημερινά αντιμετωπίζω με ασφάλεια και στέκομαι με περηφάνεια απέναντι στο μεγαλείο που λέγεται ζωή.

Στόχος μας δεν είναι να είμαστε απλά οι καλύτεροι, σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση όλων των εγκύων να είναι ανθρώπινη και ιατρικά η καλύτερη.

Αντιμετωπίζουμε όλες τις υποψήφιες μητέρες εξατομικευμένα, προασπίζοντας και τιμώντας τη διαφορετικότητα.

Κοντά σας στη χαρά το καλού αποτελέσματος, δίπλα σας ανθρώπινα σε μια δύσκολη στιγμή.

Σας προσκαλώ προσωπικά, σε μια εμπειρία για την οποία θα αξίζει να χαμογελάτε.

THE JOURNEY TAKE THE TOUR

Δείτε την σταδιακή ανάπτυξη του εμβρύου,
και ενημερωθείτε για το είδος των εξετάσεων ανά εβδομάδα.

Μονοχοριονικά δίδυμα: εκλεκτική ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη

Συχνότητα

10-15% των μονοχοριακών διδύμων.

Υπερηχογραφική διάγνωση
  • Εκτιμώμενο βάρος < 5ηΕΘ στο μικρό έμβρυο και ≥25% διαφορά βάρους μεταξύ των δύο εμβρύων.
  • Το αμνιακό υγρό στο μικρό έμβρυο είναι ελαττωμένο και στο άλλο είναι φυσιολογικό.
  • Η κατάσταση διακρίνεται σε 3 τύπους ανάλογα με το εύρημα  Doppler της τελοδιαστολικής ροής (EDF) στην ομφαλική αρτηρία του μικρότερου εμβρύου.
    • Τύπος Ι: EDF θετικό.
    • Tύπος ΙΙ: ΕDF απόν ή ανεστραμμένο
    • Τύπος ΙΙΙ: ΕDF κυκλικά εναλλασσόμενο από θετικό σε απόν και ανεστραμμένο.
  • Eάν παρουσία ≥25% εκτιμώμενης διαφοράς βάρους μεταξύ των εμβρύων, υπάρχει πολυϋδράμνιο στο σάκο του μεγαλυτέρου διδύμου, τότε υφίσταται εκλεκτική ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (sFGR) σε έδαφος συνδρόμου εμβρυομετάγγισης μεταξύ των διδύμων (ΤΤΤS).
Συνοδές ανωμαλίες

Η επίπτωση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή γενετικών συνδρόμων δεν είναι αυξημένη.

Διερεύνηση
  • Λεπτομερής υπερηχογραφικός έλεγχος.
  • Υπερηχογραφήματα κάθε 1 εβδομάδα για την παρακολούθηση της αύξησης, του αμνιακού υγρού και του δείκτη παλμικότητας στην ομφαλική αρτηρία, μέση εγκεφαλική αρτηρία και φλεβώδη πόρο και για τα δύο έμβρυα.
Αντιμετώπιση
  • Τύποι Ι και ΙΙ με TTTS: ενδοσκοπικός  laser καυτηριασμός των επικοινωνούντων πλακουντιακών αγγείων.
  • Τύποι Ι χωρίς TTTS: τακτική αναμονής με στενή παρακολούθηση ώστε να καθοριστεί ο βέλτιστος χρόνος για τοκετό. Εάν οι μελέτες Doppler  παραμένουν φυσιολογικές, συνιστάται εκλεκτική καισαρική τομή στις 34-35 εβδομάδες. Αναμένεται επιβίωση και των δύο νεογνών στο 95% των περιπτώσεων.
  • Τύπoς ΙΙ χωρίς ΤΤΤS: υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για περιγεννητικό θάνατο και αναπηρία και για τα δύο δίδυμα.
    • ≥26 εβδομάδες: η καλύτερη διαχείριση είναι στενή παρακολούθηση και τοκετός εάν ο φλεβώδης πόρος γίνει αρνητικός ή ανεστραμμένος.
    • <26 εβδομάδες: η καλύτερη διαχείριση είναι ο ενδοσκοπικός laser καυτηριασμός των επικοινωνούντων πλακουντιακών αγγείων. Η επιβίωση για το μεγάλο μωρό ανέρχεται στο 70% και η αντίστοιχη για το μικρό εξαρτάται από το EDF του φλεβώδους πόρου: 40% αν είναι θετικό και 10% αν είναι αρνητικό ή ανεστραμμένο. Ο κίνδυνος για νεογνικές εγκεφαλικές βλάβες εξαρτάται πρωταρχικά από την ηλικία κύησης στον τοκετό και ποικίλλει από 20% στη γέννηση στις <26 βδομάδες σε 5% για γέννηση >32 εβδομάδες. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί η έμφραξη του ομφαλίου λώρου στο μικρό έμβρυο, με αποτέλεσμα 90% επιβίωση για το μεγάλο δίδυμο.
  • Τύπος ΙΙΙ: οι δύο ομφάλιοι λώροι βρίσκονται γειτονικά ο ένας με τον άλλο και η συμπεριφορά της κύησης ομοιάζει με της μονοαμνιακής δίδυμης κύησης. Ανάπτυξη ΤΤΤS είναι σπάνια και αιφνίδιος θάνατος είναι δυνατόν να συμβεί σε 20-30% των περιπτώσεων. Η επέμβαση laser θεωρείται πιθανή και η καλύτερη διαχείριση περιλαμβάνει στενή παρακολούθηση και τοκετό βάσει του EDF του φλεβώδους πόρου του μικρού εμβρύου. Εάν το ΕDF είναι θετικό, ο τοκετός θα διεκπαιραιωθεί με εκλεκτική καισαρική τομή στις 32 εβδομάδες. Υπάρχει 20% κίνδυνος για νεογνικές εγκεφαλικές βλάβες και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στο μεγαλύτερο παρά στο μικρότερο έμβρυο.
Eπανεμφάνιση

Χωρίς αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης.

 

Πηγή: The Fetal Medicine Foundation