SKIP JOURNEY

The
Journey

Μέσα σε 40 εβδομάδες, μία νέα ζωή έρχετε στον κόσμο. Σε αυτή τη διαδρομή, μία σειρά απο προληπτικούς ελέγχους μας δίνει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εμβρύου.

It's a new-life journey
THE JOURNEY
It's about life.
THE CENTER
Let's meet.
Ιωάννης
Σπηλιόπουλος

Ως ιατρός και αφοσιωμένος πατέρας δίδυμων κοριτσιών, μπορώ να σας πω τι σημαίνει θετική ιατρική εμπειρία για εμένα. Σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή, ευγένεια και σεβασμό που προσέφερα στην ίδια μου τη γυναίκα. Η υπέρμετρη αγάπη στα παιδιά με οδήγησε στον μαγικό κόσμο της εμβρυομητρικής ιατρικής.

Η πολυετής εκπαίδευση μου έμαθε όλα αυτά που ξέρω, η μακροχρόνια εμπειρία μου δίδαξε την ασφάλεια αυτών που δεν ξέρω.

Με ανεξάντλητο μεράκι, καθημερινά αντιμετωπίζω με ασφάλεια και στέκομαι με περηφάνεια απέναντι στο μεγαλείο που λέγεται ζωή.

Στόχος μας δεν είναι να είμαστε απλά οι καλύτεροι, σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση όλων των εγκύων να είναι ανθρώπινη και ιατρικά η καλύτερη.

Αντιμετωπίζουμε όλες τις υποψήφιες μητέρες εξατομικευμένα, προασπίζοντας και τιμώντας τη διαφορετικότητα.

Κοντά σας στη χαρά το καλού αποτελέσματος, δίπλα σας ανθρώπινα σε μια δύσκολη στιγμή.

Σας προσκαλώ προσωπικά, σε μια εμπειρία για την οποία θα αξίζει να χαμογελάτε.

THE JOURNEY TAKE THE TOUR

Δείτε την σταδιακή ανάπτυξη του εμβρύου,
και ενημερωθείτε για το είδος των εξετάσεων ανά εβδομάδα.

Λοίμωξη από ερυθρά

Η ερυθρά προκαλείται από ιό ο οποίος μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση και είναι σχετικά ανώδυνα: μέτριος πυρετός, μυϊκοί πόνοι, διογκωμένοι λεμφαδένες και ορισμένες φορές κόκκινα στίγματα στο πρόσωπο και το άνω μέρος του σώματος τα οποία μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζονται. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από την παρουσία ειδικών αντισωμάτων στο αίμα. Η θεραπεία περιορίζεται στα αντιπυρετικά φάρμακα, αναμένοντας την αυτόματη ίαση.

Στην εγκυμοσύνη όμως η μόλυνση είναι πολύ επικίνδυνη, ιδιαίτερα αν συμβεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.  Μεταδίδεται μέσω του πλακούντα από την έγκυο στο έμβρυο, κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες. Η νόσος μπορεί τότε να σχετίζεται με  αυτόματες αποβολές και σοβαρές δυσπλασίες.

Η ερυθρά σε μεγάλο βαθμό έχει εξαλειφθεί, χάρη στον συστηματικό εμβολιασμό των παιδιών.

Ποια είναι η συχνότητα του ευρήματος;
  • 10% των εγκύων δεν έχουν ανοσοποιηθεί κατά της ερυθράς.
  • Η συχνότητα των λοιμώξεων ερυθράς κατά τη διάρκεια της κύησης είναι 1 με 4 στις 10000 γεννήσεις.
Χαρακτηριστικά υπερηχογραφικά ευρήματα

Η ερυθρά ενέχει τον κίνδυνο εμβρυικών δυσπλασιών των οποίων η σοβαρότητα και η συχνότητα εξαρτώνται από το χρονικό σημείο της κύησης κατά το οποίο η έγκυος προσβλήθηκε από τη νόσο.

  • Μεταξύ της 8ηςκαι της 11ης εβδομάδας, δημιουργούνται βλάβες στην καρδιά, στους οφθαλμούς, στο εσωτερικό του αυτιού και στον εγκέφαλο.
  • Μετά την 12ηεβδομάδα, σημειώνεται προσβολή του εμβρύου μόνο στο 35% των περιπτώσεων και δημιουργούνται βλάβες ακουστικής φύσης: κώφωση με κωφαλαλία.
  • Από την 16ηεβδομάδα και μετά, ο ιός της ερυθράς μπορεί να επιφέρει καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης, με προσβολή των κοιλιακών οργάνων αλλά όχι με ανωμαλίες.
  • Πέραν της 18ηςεβδομάδας, οι κίνδυνοι δυσπλασίας είναι σχεδόν μηδαμινοί.

Η ενδομήτρια λοίμωξη από τον ιό της ερυθράς μπορεί να επιφέρει:

  • Ενδομήτριο θάνατο
  • Ενδομήτρια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου
  • Τοκετό ασυμπτωματικού νεογνού
  • Κλινική λοίμωξη. Παροδικές εκδηλώσεις στην νεογνική ή βρεφική ηλικία, μόνιμες που μπορεί να υπάρχουν στην γέννηση ή να εμφανιστούν στον πρώτο χρόνο ζωής και σε αναπτυξιακές, καθυστερημένες εκδηλώσεις.
Διερεύνηση

Ο προληπτικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε έγκυο κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Η διάγνωση της συγγενούς ερυθράς στηρίζεται κυρίως σε εργαστηριακές εξετάσεις, με την απομόνωση του ιού με ιστοκαλλιέργεια και σε ειδικές ορολογικές αντιδράσεις. Επίσης, στη διάγνωση βοηθούν η κλινική εικόνα και το ιστορικό της μητέρας.

  • Με μια εξέταση αίματος φαίνεται η ύπαρξη θετικών αντισωμάτων. Κατά την εξέταση μετρώνται ορισμένα αντισώματα: τα IgG που δείχνουν αν υπάρχει ανοσοποίηση η οποία συνδέεται με παλαιά λοίμωξη ή με εμβολιασμό, και τα IgM αν υπήρξε πρόσφατη λοίμωξη.
  • Ορολογική εξέταση ένα μήνα αργότερα για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των αντισωμάτων. Αν οι τιμές των IgG παραμένουν αμετάβλητες ή είναι πολύ κοντά, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αντισώματα.
  • Avidity test: ποιο ειδική αιματολογική εξέταση η οποία μπορεί να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το κατά πόσον πρόκειται για πρόσφατη ή παλαιά λοίμωξη προ 3μήνου
  • Αμνιοπαρακέντηση μετά την 20η εβδομάδα κύησης, για ανίχνευση του ιου στο αμνιακό υγρό
Πρόληψη της νόσου
  • Για την πρόληψη της νόσου εφαρμόζεται εμβολιασμός σε ηλικία 15 μηνών και μετά επαναληπτικός σε ηλικία 4 χρονών.
  • Συνιστάται εμβολιασμός σε κάθε γυναίκα που δεν έχει αντισώματα ερυθράς, 28 μέρες έως 3 μήνες πριν την σύλληψη.
  • Στην λοχεία ο εμβολιασμός προτείνεται σε όλες τις οροαρνητικές γυναίκες χωρίς να χρειαστεί διακοπή θηλασμού.
Συμπτώματα ερυθράς

Η ερυθρά εκδηλώνεται με ελαφρό πόνο στο λαιμό ο οποίος ακολουθείται από εμφάνιση εξανθημάτων λίγο πολύ εμφανών.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για προσβεβλημένα έμβρυα. Συνήθως όταν το έμβρυο προσβληθεί πριν τις 16 εβδομάδες, συνιστάται διακοπή κυήσεως. Όταν η λοίμωξη συμβεί μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης, λόγω της μικρής πιθανότητας εκδήλωσης του Συνδρόμου της Συγγενούς Ερυθράς, η αντιμετώπιση πρέπει να πιο συντηρητική και η διαχείριση του περιστατικού εξατομικευμένη.