Μέσα σε 40 εβδομάδες, μία νέα ζωή έρχετε στον κόσμο. Σε αυτή τη διαδρομή, μία σειρά απο προληπτικούς ελέγχους μας δίνει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εμβρύου.
Ως ιατρός και αφοσιωμένος πατέρας δίδυμων κοριτσιών, μπορώ να σας πω τι σημαίνει θετική ιατρική εμπειρία για εμένα. Σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή, ευγένεια και σεβασμό που προσέφερα στην ίδια μου τη γυναίκα. Η υπέρμετρη αγάπη στα παιδιά με οδήγησε στον μαγικό κόσμο της εμβρυομητρικής ιατρικής.
Η πολυετής εκπαίδευση μου έμαθε όλα αυτά που ξέρω, η μακροχρόνια εμπειρία μου δίδαξε την ασφάλεια αυτών που δεν ξέρω.
Με ανεξάντλητο μεράκι, καθημερινά αντιμετωπίζω με ασφάλεια και στέκομαι με περηφάνεια απέναντι στο μεγαλείο που λέγεται ζωή.
Στόχος μας δεν είναι να είμαστε απλά οι καλύτεροι, σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση όλων των εγκύων να είναι ανθρώπινη και ιατρικά η καλύτερη.
Αντιμετωπίζουμε όλες τις υποψήφιες μητέρες εξατομικευμένα, προασπίζοντας και τιμώντας τη διαφορετικότητα.
Κοντά σας στη χαρά το καλού αποτελέσματος, δίπλα σας ανθρώπινα σε μια δύσκολη στιγμή.
Σας προσκαλώ προσωπικά, σε μια εμπειρία για την οποία θα αξίζει να χαμογελάτε.
Δείτε την σταδιακή ανάπτυξη του εμβρύου,
και ενημερωθείτε για το είδος των εξετάσεων ανά εβδομάδα.
Η πιθανότητα χρωμοσωματικών ανωμαλιών στην κύηση είναι περίπου 1.5%. Η εξέταση του ελεύθερου εμβρυικού DNA (cfDNA) αποτελεί σήμερα την καλύτερη μέθοδο εκτίμησης του κινδύνου (screening) για τις τρισωμίες 21, 18 και 13.
Η μέχρι σήμερα, περισσότερο διαδεδομένη μέθοδος για την εκτίμηση της πιθανότητας τρισωμιών είναι το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας στις 11–13 εβδομάδες κύησης σε συνδυασμό με τον έλεγχο βιοχημικών δεικτών (ελεύθερης β-hCG και ΡΑΡΡ-Α).
Ο συνδυαστικός έλεγχος αυχενικής διαφάνειας και βιοχημικών δεικτών, πλεονεκτεί του cfDNA στο ότι παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της εμβρυϊκής ανατομίας καθώς και της πιθανότητας άλλων συγγενών βλαβών. H διάγνωση των χρωμοσωματικών ανωμαλιών γίνεται μόνο με επεμβατικές μεθόδους (αμνιοπαρακέντηση / βιοψία τροφοβλάστης).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο όταν χρησιμοποιείται σωστά, δυνητικά επικίνδυνο όμως όταν προσφέρεται χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Έχει ανακαλυφθεί ότι ένα δείγμα αίματος που λαμβάνεται από τη μητέρα μετά τη 10η εβδομάδα κύησης, περιλαμβάνει σε 5 – 10% ποσοστό αίματος από το έμβρυο.
Έτσι μπορούμε πλέον με σιγουριά και εξελιγμένες μεθόδους μοριακής ανάλυσης να ανιχνεύσουμε τα:
Απαιτείται ΠΑΝΤΑ υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου, προς καταγραφή της εμβρυικής καρδιακής λειτουργίας και αποκλεισμό δομικών ανωμαλιών. Αμέσως μετά παίρνουμε λίγο αίμα από το χέρι της μητέρας και το δείγμα συσκευάζεται και αποστέλλεται σε εργαστήριο στις ΗΠΑ(Ariosa diagnostics, San Jose California).
Το τεστ μπορεί να γίνει από τις 10 έως τέλος της κύησης, με συνιστώμενη ηλικία κύησης τη 12η εβδομάδα, μετά το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας.
Ο μη επεμβατικός προγενητικός έλεγχος είναι ένα προγνωστικό τεστ το οποίο δεν αντικαθιστά το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας.
O προγεννητικός έλεγχος του πρώτου τριμήνου και το ρίσκο το οποίο προκύπτει στο τέλος της εξέτασης της αυχενικής διαφάνειας, αποτελούν τη σημαντικότερη εξέταση στην κύηση.
Είναι αυστηρή και απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζουμε το ρίσκο το οποίο προκύπτει από το συνδυαστικό αποτέλεσμα αυχενικής διαφάνειας και PAPPA και μόνον τότε μπορούμε να συμβουλέψουμε σωστά το κατά πόσον η επιλογή μη επεμβατικού ελέγχου είναι η σωστή ή απαιτείται επεμβατικός έλεγχος.
Τέλος ο υπερηχογραφικός έλεγχος πέραν της ανίχνευσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών, εξετάζει δομικές ανωμαλίες, την πιθανότητα ανάπτυξης προεκλαμψίας και ενδομήτριας βραδύτητας της εμβρυικής ανάπτυξης, καθώς και την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
Τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 10 ημέρες.
Σε ένα ποσοστό περίπου 2% των δειγμάτων δεν θα λάβουμε αποτέλεσμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών ο λόγος είναι η ανεύρεση χαμηλού εμβρυικού DNA στο μητρικό αίμα (το εμβρυικό κλάσμα είναι <4%). Στις περιπτώσεις αυτές το αποτέλεσμα δεν θεωρείται αξιόπιστο και στέλνουμε καινούριο δείγμα εκ νέου, χωρίς επιπλέον χρηματική επιβάρυνση. Γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα να μη βγάλει αποτέλεσμα το τεστ αυξάνει σε γυναίκες με υψηλό ΒΜΙ και σε αυτές που κάνουν χρήση αντιπηκτικής αγωγής (ηπαρίνη).
Το αποτέλεσμα εκφράζεται ως μία πιθανότητα. Είναι μια δοκιμασία διαλογής και όχι ένα διαγνωστικό τεστ.
Ένα αποτέλεσμα χαμηλού κινδύνου σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρωμοσωμικής ανωμαλίας είναι μικρότερος από 1:10000 και ότι σε ποσοστό >99% το έμβρυο δεν έχει τις παραπάνω χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Ένα αποτέλεσμα υψηλού κινδύνου σημαίνει ότι σε ποσοστό >99% το έμβρυο θα έχει Τρισωμία 21,18,13.
Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος συνιστάται αμνιοπαρακέντηση για να επιβεβαιωθεί στο 100% η διάγνωση, η οποία προσφέρεται χωρίς χρηματική επιβάρυνση από το κέντρο μας.
Εφόσον έχει γίνει η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος, η επόμενη εξέταση είναι το υπερηχογράφημα του δευτέρου επιπέδου στην 22η εβδομάδα κύησης και το υπερηχογράφημα ανάπτυξης στις 32 εβδομάδες.
Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο μη επεμβατικός έλεγχος κατηγορηματικά έχει ουσιαστική εφαρμογή κυρίως στο σύνδρομο Down.
Επίσης, έχει υψηλά ποσοστά ανίχνευσης και για την τρισωμία 18 και 13, σε ποσοστά μικρότερα όμως αυτών της τρισωμίας 21 (σύνδρομο Down).
Πέραν λοιπόν των τριών πιο συχνών χρωμοσωμικών ανωμαλιών επί του παρόντος δεν συνιστάται έλεγχος για σπάνια μικροελλειπτικά σύνδρομα (Prader-Willy, Angelman, DiGeorge, Cridu-Chat), δεδομένου ότι η αξιοπιστία οποιασδήποτε εταιρίας τεστ είναι συντρηπτικά χαμηλότερη, με αυξημένο κίνδυνο ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα η αξιοπιστία των συγκεκριμένων τεστ είναι αρκετά χαμηλότερη (αυξημένη πιθανότητα ψευδώς θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων) στην ανίχνευση ανωμαλιών στα φυλετικά χρωμοσώματα και ως εκ τούτου δεν συνιστάται.
Σε περίπτωση που προϋπάρχει εξέταση cfDNA χαμηλού κινδύνου και εν συνεχεία ανευρίσκονται υπερηχογραφικοί δείκτες χρωμοσωματικών ανωμαλιών, συνιστάται η διενέργεια επεμβατικού ελέγχου (αμνιοπαρακέντηση) με μοριακό καρυότυπο στις παρακάτω περιπτώσεις:
To Ηarmony τεστ της εταιρείας ARIOSA, είναι το τεστ που εδώ και 8 χρόνια παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κλινική του Καθηγητή Κύπρου Νικολαίδη, παρέχοντας τα δεδομένα για τις περισσότερες μελέτες με θέμα τον Μη Επεμβατικό Προγεννητικό έλεγχο. Η εταιρεία Ariosa, είναι από τις πολύ λίγες εταιρείες που χρησιμοποιούν ΣΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ για την ανάλυση των δειγμάτων με τεράστιο αριθμό δειγμάτων παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση στο ποσοστό εμβρυικού κλάσματος στο κάθε δείγμα.